De-a lungul anilor, producătorii de cuțite de buzunar au venit în mod constant cu noi mecanisme care sa ușureze utilizarea produselor lor. Una dintre provocările care au inspirat spiritul antreprenorial al multor ingineri a fost mecanismul de deschidere a lamei cu o singură mână. Pe lângă soluțiile simple, au fost dezvoltate și sisteme mai complicate, de exemplu în domeniul mecanismelor arcului. Încă din mijlocul secolului al XIX-lea a apărut în documentele celor de la Solingen termenul de „cuțit pop-up”. Din păcate, decurgând, unele mecanisme de deschidere și-au pierdut reputația și sunt chiar interzise în Germania. Acestea includ „drop knives” al căror lamă cade din mâner, precum și cuțite OTF ale căror lame sar din capătul frontal al mânerului prin intermediul unui arc. În următorul text puteți găsi mai multe detalii despre mecanismele de deschidere a cuțitelor de buzunar clasice și moderne.
Nail Nick
Nail Nick este o crestătură presată în lamă care ajută la deschiderea cuțitului. Aceasta gaură alungită este foarte eficientă pentru deschiderea cuțitelor și este regăsita pe majoritatea cuțitele cu deschidere pentru ambele mâini. Uneori, la cuțitele de buzunar tradiționale americane, este realizată o canelură lungă, paralelă cu partea din spate a lamei. În limba tehnică engleză se mai numește „long pull”. Dacă lama pliată oferea suficient spațiu pentru așa-numita prinderi cleștelui cu vârful degetului mare și arătător, acum cuțitele moderne omit canelura din lamă din motive estetice.
Flipper
Cuțitul de buzunar cu flipper are forma lamei astfel încât, atunci când este închisă, o mică pârghie iese din spatele mânerului numită și „nas”. Dacă această pârghie este trasă cu vârful degetului arătător, lama va sări din mâner. Cu cât lama este mai ușoară, cu atât funcționează mai bine, motiv pentru care multe cuțite sunt echipate cu rulmenți. De asemenea, mișcarea încheieturii mâinii este utilă. Când lama este deschisă, pârghia mică (nasul) servește de obicei drept protecție pentru degete. O variantă a acestui ajutor de deschidere este așa-numitul „Flipper frontal”, unde o scurtă extensie a lamei formează o pârghie care iese deasupra capătului mânerului. Zimțarea conferă degetului mare sau a celui arătător o prindere mai buna la deschiderea lamei.
Thumb Stud
Thumb stud servește drept „mâner” pentru vârful degetului mare, cu ajutorul căreia lamă poate fi deschisă cu o singură mână. Sunt disponibile thumb stud fixe, altele pot fi deșurubate sau chiar mutate din fața în spate pe lame. Pentru stângaci, unele cuțite au un „mâner” pe ambele părți. Thumb stud în afara de sarcina lui practică, poate impresiona și cu un element de design al cărui material și formă sunt adaptate aspectului cuțitului. Puteți alege modele de la forme cilindrice simple la conuri mici în trepte.
Blade Lifter
Prin termenul „Blade Lifter” se înțeleg plăci mici sau discuri care sunt înșurubate pe partea din spate a lamei. Proeminența laterală îndeplinește aceeași funcție ca știftul degetului mare (thumb pin). Construcția puțin mai complexă constă în contrasuflarea dispozitivului de ridicare a lamei într-o adâncitură corespunzătoare din spatele lamei, astfel încât acestea să fie ambele într-un singur plan.
Thumb Hole
Producătorul american Spyderco a lansat primul său cuțit de buzunar în 1981. Lama acestui cuțit avea o gaură circulară deschisă. Această marcă brevetată, cunoscută astăzi sub numele de „SpyderHole”, este un instrument de deschidere simplu și practic. Dacă împingeți cu vârful degetului mare gaura , lama poate fi ușor înclinată din mâner. Această idee a fost ulterior adoptată și adaptată de mulți alți producători de cuțite. Găurile practice ale lamei sunt potrivite pentru dreptaci, dar și pentru stângaci.
Switchblade/ Lever-Lock
Cuțitele de buzunar cunoscute sub numele de „Switchblade” au un mecanism cu arc, a cărui origine istorică datează din secolul al XIX-lea și care aparent nu a fost niciodată brevetată deoarece a fost folosită de mai mulți producători de tacâmuri din Solingen. Mecanismul se bazează pe un arc lamelar montat longitudinal pe suprafața mânerului, care ține un știft de blocare de tensionare care, atunci când este închis blochează lama. Un arc de ejecție este situat în interiorul mânerului, ceea ce face ca lama să sară din mâner după ridicarea știftului. Acest lucru se efectuează cu ajutorul unei manete mici. Maneta poate fi înclinată înainte pentru a preveni pornirea accidentală a mecanismului. Astfel, pârghia servește și ca declanșator, precum și ca dispozitiv de siguranță (Lever-Lock).
Alte mecanisme de deschidere (Spring Assist)
În plus față de sistemul tradițional Lever-Lock, există o gamă largă de mecanisme moderne cu arc. În principiu, se pot distinge două tipuri de cuțite: cuțite automate cu arc și cuțite de buzunar cu dispozitive de deschidere cu arc, denumite în limba engleză „Spring Assist”. Diferența este că, în cazul cuțitelor automate, butonul, pârghia sau glisorul declanșează un mecanism cu arc, care apoi deschide lama în sine. Într-un sistem cu arc, lama trebuie trasă manual într-un anumit unghi de deschidere înainte ca mecanismul arcului să deschidă lama în poziția finală. Modelele noastre populare Speedlock sunt cuțite automate: aici arcul elicoidal este înfășurat în jurul axei lamei sub tensiune atunci când lama este pliată. Apăsarea butonului eliberează arcul, ceea ce face ca lama să sară din mâner. Sistemul Outburst dezvoltat de CRKT este un exemplu bine cunoscut de mecanism cu arc.
Autorul fotografiile folosite este compania Böker și sunt disponibile la această adresă.
Recomandām din oferta noastrā
Books Plus 01BO036 Anti-Grav Negru
Böker Plus 01BO771 Caracal Folder Negru
Böker Plus 01BO735 Urban Trapper 42 01bo735 Negru
Böker Plus 01BO022 Exskelibur I Cocobolo Lemn
BÖKER LEOPARD-DAMAST I 110084DAM
Böker Plus 01BO010 Credit Card Knife Negru