Bazele ascuțirii cuțitelor

Cum se ascute cuțitul?

Cheia este să ai un cuțit bine și ascuțit. Cu un cuțit ascuțit, fiecare tăietură este mai ușoară, mai rapidă și mai ales mai sigură. În acest articol veți găsi toate informațiile de bază despre cum să va ascuțiți și voi cuțitul profesional.

Când este necesară ascuțirea un cuțit?

În primul rând, trebuie să inspectați cu atenție lama cuțitului, ceea ce vă va ajuta să decideți cât de mult trebuie ascuțit cuțitul.

Cum se testează lama??

  1. Așezați ușor lama pe unghia degetului mare. și glisați ușor cuțitul spre exterior. Dacă lama alunecă ușor fără opriri, cel mai probabil cuțitul are nevoie de o ascuțire.
  2. Pentru al doile test o să aveți nevie de o bucată de hârtie. Țineți bucata de hârtie în fața dvs. și tăiați hârtia în jos. Dacă bucata de hârtie nu este tăiata sub presiunea cuțitului problema este lama cuțitului, fiind ascuțită insuficient. Mai multe în articolul despre cum să testați ascuțimea unui cuțit.
  3. Cel mai bine este să testați ascuțimea cuțit pe materiale precum frânghie, carton sau legume. În cazul în care trebuie să exercitați multă forță atunci când tăiați, înseamnă din nou, lama cuțitul este insuficient de ascuțită.

Unghiul lamei

Unghiul lamei variază în funcție de stilul de utilizare a cuțitului. Aceste unghiuri sunt de obicei în intervalul de 10 - 35 de grade. Unghiul de 10 grade este o margine foarte fină (imaginați-vă un aparat de ras). Un unghi mult mai mare, cum ar fi 35 de grade, poate fi găsit pe o lamă groasă, de exemplu la macete. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât muchia este mai durabilă, ceea ce înseamnă că materialul tăiere poate fi mai dur. Cu cât unghiul este mai mic, cu atât tăierea va fi mai rafinată și mai precisă. Ambele unghiuri ale lamei vor rămâne ascuțite mai mult timp ,dacă sunt folosite în scopuri adecvate de tăiere.

Când decideți unghi cuțitul dvs., tot ce trebuie să faceți este să consultați recomandările producătorului. Gradul unghiului poate varia, cu produsele Work Sharp puteți regla cu ușurința unghiul dorit. Foarte bune sunt de exemplu produsele de la Work Sharp, cum ar fi KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, care poate fi reglat grad cu grad.

Reguli de bază, care trebuie respectate:

Oțelul și cuțitele

Oțelurile diferă între ele. Pot fi moi, dure sau fragile. Înțelegerea oțelului vă va ajuta în etapa ascuțirii. Citiți acest articol - https://www.knifestock.ro/tipuri-de-otel-pentru-cutite-a35, care conține infamații despre tipuri de oțel și informații folositoare în etapa ascuțirii.

Forma lamei

În funcție de forma lamei, metoda de ascuțire poate varia. Dacă aveți o margine dreaptă obișnuită, veți urma curba lamei atunci când ascuțiți. O lamă tip „tanto” poate părea o provocare de ascuțit, chiar dacă este de fapt foarte simplă! Ascuți marginea mai lungă până la primul punct și apoi manevrați lama astfel încât să fie ascuțită doar marginea superioară mai scurtă, următoarea parte, care se termină din nou în punctul în care cele două margini se intersectează. Când lama este zimțată, vă puteți concentra numai pe partea plană, fără teșitură. Dacă aveți ascuțitoare mici din ceramică, cum ar fi de exmplu  WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER sau COMBO KNIFE SHARPENER, puteți ascuți cu ușurință între crestăturile marginii zimțate.

Ce tipuri de ascuțitori ar trebui să folosiți?

Evaluați starea cuțitului dvs. Alegeți un instrument de ascuțire gros, atunci când marginea este neconsistentă sau exista rupturi pe lamă. În acest caz, vă recomandăm să utilizați: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. Un alt motiv pentru a folosi un ascuțitor mai gros este dacă ascuțiți o lamă dintr-un oțelul mai dur. În acest caz, când marginea este ascuțită, folosiți un abraziv mediu sau fin pentru finisare.

Abonați-vă pentru noutăți

V-a fost de folos acest articol? Alăturați-vă altor abonați mulțumiți folosind formularul de mai jos. Veți primi informații despre noutăți, promoții sau exclusivități primul!